Vil du gerne ud at rejse og opleve en ny del af verden? Vil du have en helt unik oplevelse, og samtidig have muligheden for at gøre det billigt? Så er Workaway måske værd at overveje – du får en introduktion til konceptet lige her.

Arbejd for kost og logi

Kort sagt går Workaway ud på, at man arbejder til gengæld for kost og logi. Det kan således eksempelvis være, man skal hjælpe til på et hostel, hjælpe med børnepasning og madlavning hos nogle private eller man skal hjælpe til med et byggeprojekt. Det kan være alt mellem himmel og jord, og derfor er der også rig mulighed for at prøve noget lidt anderledes af. Uanset hvilken ”branche” man ender i, gælder det dog som udgangspunkt, at man arbejder maksimum 25 timer på en uge, og så får man til gengæld en seng at sove i og mad på bordet. Det er altså en billig måde at rejse på, og desuden er det en helt unik mulighed for at komme i kontakt med de lokale og se en anden side af ens destination. Derudover kan man naturligvis finde arbejde, som er både inspirerende og berigende, og det gør kun situationen endnu bedre. Er man for eksempel vild med dyr, kan man finde arbejde i et rehabiliteringscenter eller lignende, og på den måde kan man altså også være med til at gøre en forskel.

Sådan fungerer det

Helt praktisk fungerer Workaway ved, at man opretter en bruger på hjemmesiden workaway.info. Man kan oprette sig enten alene eller som et par eller to venner, der rejser sammen. Det koster et mindre gebyr, men så har man til gengæld også adgang i et helt år. Når man har oprettet sig, laver man en beskrivelse af sig selv – herunder ens nationalitet, lidt om ens personlighed, ens rejseplaner, forskellige evner, ønsker til opholdet og hvad man nu ellers måtte finde relevant. Dette skal være med til at give værterne, som søger arbejdskraft et indblik i, hvem man er, og hvad man kan tilbyde.

Når man har oprettet og indstillet sin profil, kan man så begynde at lede efter værter. Det kan man gøre ved at søge efter værter i en bestemt by eller inden for en bestemt ”branche”. Ønsker du for eksempel at arbejde med dyr i Indonesien, kan du indskrænke din søgning, så du kun får vist værter, der passer til netop disse kriterier. Det er altså nemt at finde noget, der falder i ens interesse, og hvis blot man vil have et sted at sove og er på budget, kan man vælge at se samtlige værter i en bestemt by.

Find et match

Nu er profilen oprettet, og du er begyndt at kigge på forskellige værter. For så faktisk at få ”jobbet” skal du sende en ansøgning til den pågældende vært. Ligesom i en helt almindelig jobansøgning skriver du i denne, hvorfor du ønsker at hjælpe netop her, hvad du kan tilbyde i forhold til deres krav, hvornår du er interesseret i at komme og så videre. Hvis så værten synes, det lever op til forventningerne, aftaler I nærmere omkring mødested, vilkår og så videre, så alt det praktiske er på plads. Man skal være opmærksom på, at værter (og arbejdere, for den sags skyld) ikke altid er, hvad de giver sig ud for at være, og derfor skal man naturligvis lige gardere sig imod at blive snydt. Sørg derfor for at være 100% sikker på, hvad I har aftalt, og at der ikke er nogle huller i jeres planer. Desuden kan du på Workaway læse om andres oplevelse med en vært – på den måde kan du få et indblik i, hvordan han eller hun har været over for andre arbejdere og måske også finde ud af noget lidt mere konkret om jobbet. Har du fundet en vært, du stoler på og har fået en aftale i hus, er der ikke så meget mere at gøre end at komme afsted og nyde oplevelsen. Det er helt sikkert noget særligt at arbejde i udlandet og på den måde få en anden vinkel på ens tur, og det giver mulighed for at opleve nogle ting, som ingen andre turister får lov til.