Det at rejse er en af de ting, der forurener allermest. En flyvetur til Bangkok forurener lige så meget som én persons årlige forbrug af oksefar. Når det er sagt, skal man ikke være bange for at tage ud og opleve verden. Flyene bliver hele tiden mere og mere miljøvenlige, og der er adskillige ting, som du kan gøre for at kompensere for din flyvetur og hermed handle mere miljørigtigt på din rejse. Vil du vide, hvad det er, som du kan gøre for at rejse mere miljøvenligt, skal du læse med her.

Tænk miljørigtigt fra start

Allerede inden du tager afsted på din rejse, bør du begynde at tænke miljøvenligt. Når du pakker din kuffert eller rygsæk, skal du sørge for at pakke så let som muligt. Jo tungere din kuffert er, jo mere brændstof skal flyet, bilen, bussen, taxaen mv. bruge for at fragte dig. Selvom du skal være væk i længere tid, er der ingen grund til at pakke mere tøj, end du ville have gjort til en uges ferie. Det er nemlig altid muligt at få vasket dit tøj på din rejsedestination – enten hos lokale eller i håndvasken.

Foruden at pakke let skal du sørge for at slukke for alle kontakter og termostater i dit hjem, inden du tager afsted. Elektronik, der står på standby, bruger nemlig også strøm, hvilket der ikke er nogen grund til, når du ikke er hjemme. Ved at slukke for det hele står dit hjem ikke og bruger unødvendige mængder af energi.

Følg de lokales eksempel

Når du rejser, skal du vælge at spise og handle lokalt. Når du gør dette, støtter du lokalområdet og udviklingen af samme. Ved at spise lokalt og handle lokalt vil du også kunne spare penge, da tingene er produceret i området og ikke importeret fra den anden side af jorden.

Tænk også over, hvor du bor. Vælg hoteller og hostels, der viser og fortæller, hvad de gør for at skabe en forandring for miljøet. Lad være med at lade dig nøjes, men vælg med omhu og omtanke, så du kan bo der med god samvittighed.

Pas på med aktiviteter, der involverer dyr

På din rejse vil du næsten med sikkerhed møde underholdningsaktiviteter, der involverer dyr. Tænk dig grundigt om, inden du betaler til sådanne aktiviteter, da det langt fra er altid, at dyrene bliver behandlet ordentligt og har et godt liv. Pas særligt på med aktiviteter, der involverer elefanter og tigre. Elefantridning er yderst populært, men dette er ikke en byrde, som dyrene naturligt ville kunne klare. Fotografier med tigre er også en stor attraktion, men i de fleste tilfælde er dyrene stærkt bedøvede og bliver slået for at få dem til at makke ret.

Tjek godt op på de steder, som du overvejer at besøge, og hvis du ikke føler dig helt tryg ved stedernes etik, så vælg i stedet at opsøge dyrene i deres naturlige habitater som eksempelvis på safari. Spørg andre rejsende til råds, hvis du gerne vil finde de bedste og mest ansvarsbevidste steder, der involverer dyr.

Vælg transportmiddel med omtanke

Mange har en tendens til at tage en taxa eller leje en bil, når de er ude at rejse, men dette er langt fra den mest miljøbevidste løsning. Når du rejser, er det noget bedre at vælge den lokale transport, som eksempelvis busser og tog. Bedst er det selvfølgelig at vælge at opleve din destination til fods eller på cykel.